Witaj w serwisie udarowcy.com.pl

Zalecenia żywieniowe po przebytym udarze mózgu

Żywienie po przebytym udarze mózgu stanowi poważny problem ze względu na często występujące u chorych zaburzenia świadomości, połykania, odruchy kaszlu i niewydolność oddechową. Stany te uniemożliwiają karmienie chorego przez usta. Zaburzone połykanie czyli dysfagia jest główną przyczyną niedożywienia chorych na udar mózgu.

Niedożywienie towarzyszące chorobie dodatkowo oprócz objawów udaru mózgu wydłuża czas powrotu do zdrowia, powoduje spadek odporności, pogarsza samopoczucie i osłabia siłę mięśniową.

Wartość energetyczną diety należy ustalać indywidualnie dla każdego pacjenta w zależności od masy ciała, kondycji fizycznej, stanu zdrowia.

Zapotrzebowanie energetyczne chorych na udar mózgu jest zwykle zwiększone z powodu pobudzenia, niepokoju, bólu, ograniczenia sprawności ruchowej, wzmożonego wysiłku podczas oddychania i wykonywania jakichkolwiek czynności.

Chorych w śpiączce odżywia się przez zgłębnik nosowo-żołądkowy dietą płynną, zmiksowaną, przygotowana z produktów naturalnych lub  dietami przemysłowymi.

Zaleca się aby objętość diety wynosiła 1500-2500 ml, a 1ml pożywienia zawierał 1 kcal.  Większe stężenie pokarmu może uniemożliwić podawanie go przez sondę, natomiast mniejsze stężenie nie zagwarantuje podania zalecanej ilości energii i składników pokarmowych. Liczba posiłków zależy od zapotrzebowania energetycznego i objętości diety, zaleca się aby były co najmniej 4 posiłki podawane co 3,5-4 godziny o temp 37 stopni

W miarę poprawy stanu zdrowia chorego – gdy jest on świadomy, wydolny oddechowo, ma prawidłowe wydzielanie śliny, nie krztusi się – przechodzi się na żywienie doustne. Choremu podaje się wtedy pokarmy o konsystencji papkowatej, najczęściej w formie gęstych zup.

Jeżeli nie krztusi się, można mu wprowadzać małymi porcjami (przez rurkę, lyżeczkę lub specjalnym dzbanuszkiem) soki przecierowe o konsystencji półpłynnej.

Po pewnym czasie oprócz dań miksowanych choremu podaje się potrawy przecierane, mielone, łatwo strawne. Sukcesywnie dietę można wzbogacać o pieczywo pszenne, szynki, ryby, mięso, jajka oraz potrawy o konsystencji stałej.

Kalendarz wydarzeń

Maj 2024
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Logowanie

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

biuro@udarowcy.com.pl
tel. +48 693 619 141
tel. +48 502 480 167

Załóż/Zapytaj o subkonto 1%,
tel. 604-756-386

Najnowsze wydarzenia

ALERT UDAROWY

ALERT UDAROWY

ALERT UDAROWY został ogłoszony z okazji Światowego Dnia Udaru Mózgu, który przypada na 29 października, i jest jednym z projektów ogólnopols (..)

Akademia opieki długoterminowej

Akademia opieki długoterminowej

Liczba osób wymagająca opieki długoterminowej w Polsce bardzo szybko wzrasta. Sytuacja ta stwarza poważne wyzwania dla sektora zdrowotnego i (..)

Ogólnopolska kampania prasowo-internetowa „Zadbaj o serce”

Ogólnopolska kampania prasowo-internetowa „Zadbaj …

Już 10 września inauguracja 10. edycji kampanii prasowo-internetowej „Zadbaj o serce”. Jej organizatorem jest wydawnictwo Medical Media Solu (..)

Czerwony Guzik Życia

Czerwony Guzik Życia

Stowarzyszenie Udarowcy - Liczy się Wsparcie w dniach 4-6 lipca w ramach kampanii Czerwony Guzik Życia przeprowadziło w trzech gminach powia (..)

„Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”

„Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z choro…

Rozpoczyna się trzecia edycja kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” zainicjowanej przez Nutricię M (..)

Złote Otisy 2018 rozdane

Złote Otisy 2018 rozdane

W dniu 12 kwietnia 2018 r odbyła się gala z okazji XV-Lecia Nagrody Zaufania „Złoty OTIS 2018”. W tym wydarzeniu nie zabrakło Stowarzyszen (..)

Losowe zdjęcia z galerii

DMC Firewall is a Joomla Security extension!